Ποδόσφαιρο για Αγόρια & Κορίτσια

Ο Αθλητικός πολιτιστικός σύλλογος « ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ» με έδρα την περιοχή των Αμπελοκήπων, προέρχεται από την απορρόφηση του τμήματος ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Πυρσός» με έδρα την περιοχή του Γκύζη.

Ο Αθλητικός Όμιλος Αμπελοκήπων προήλθε από τη συγχώνευση της Α.Ε. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ και της Νίκης Αμπελοκήπων και καλλιέργησε τα τρία βασικά ομαδικά αθλήματα που υπήρχαν στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση και την πετοσφαιρίση.

Ο σύλλογος βρισκόταν πάντα στην σκιά του μεγάλου συλλόγου της περιοχής, του Α.Ο. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.

Το τμήμα της καλαθόσφαιρας-μπάσκετ- βρισκόταν πάντοτε σε χαμηλότερες κατηγορίες από το ποδόσφαιρο, έφτασε όμως την περίοδο 1990-1999 από τις τοπικές κατηγορίες μέχρι την Α1 κατηγορία στην οποία διατηρήθηκε για 3 αγωνιστικές περιόδους. Από την περίοδο αυτή και μετά το τμήμα του μπάσκετ έπεσε σε χρεοκοπία και ανυποληψία.

Σημαντικοί αθλητές του τμήματος ήταν: οι Τζαννής Σταυρακόπουλος που έπαιξε στην Εθνική ομάδα και στον Παναθηναϊκό, ο Φλώρος που έπαιξε στις μικρές εθνικές ομάδες, στον Άρη Θεσσαλονίκης και άλλοι πολλοί .

Το τμήμα του ποδοσφαίρου που ήταν από τις καλύτερες ομάδες της Αθήνας με μόνιμη έδρα το πρώην γήπεδο του Ηλυσιακού δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, συμμετείχε πολλά χρόνια στην Α΄ Αθηνών.

Από την εποχή που έκλεισε το γήπεδο αυτό για να γίνει κολυμβητήριο και κλειστό γυμναστήριο, η έδρα της ομάδας μεταφέρθηκε στο γήπεδο του Ζωγράφου. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν άλλες 3 ομάδες του Δήμου Ζωγράφου και μοιραία η ομάδα απομακρύνθηκε από εκεί ζητώντας στέγη στους όμορους δήμους.

Από τότε άρχισε η καθοδική πορεία της ομάδας η οποία συμμετείχε πλέον στην μικρότερη κατηγορία της Αθήνας, την Γ΄ Αθηνών με μόνο 3 αγωνιστικές περιόδους που επανήλθε στην Β΄ κατηγορία, την αγωνιστική περίοδο1985-1986 και την αγωνιστική περίοδο 1993-1995. Κατά καιρούς ζήτησε στέγη στα γήπεδα των Δήμων Παπάγου, Κάτω Χαλανδρίου, Χολαργού και κατέληξε την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα της γ΄ κατηγορίας της Αθήνας λόγω αντικειμενικής δυσκολίας της διοίκησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε ο σύλλογος.

Στον κίνδυνο το ποδοσφαιρικό τμήμα να διαλυθεί, σε συμφωνία με την τότε διοίκηση του συλλόγου ανέλαβαν σαν τριμελής διοικούσα επιτροπή, το ποδοσφαιρικό τμημα παλαιοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές του συλλόγου οι Χρήστος Τσοκαναρίδης, Κώστας Ανδριόπουλος και Μίλτος Γκόφας, με αποκλειστικό σκοπό τον διαχωρισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον σύλλογο για την καλύτερη λειτουργία του και την επιβίωσή του

Κατά την Γενική συνέλευση της 14ης Ιουνίου 2003 αποφασίστηκε νομότυπα η απορρόφηση του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΠΥΡΣΟΣ» και έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος σύλλογος ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Ο νέος σύλλογος κατέθεσε το καταστατικό του στο πρωτοδικείο Αθηνών και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχει αριθμό μητρώου ΟΟ73.

Από τότε συνεχίζει την παρουσία του ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Αθηνών και λειτουργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού του, καλλιεργώντας το άθλημα του ποδοσφαίρου, του ολυμπιακού αθλήματος του Ταεκβοντό και προσπαθώντας να μυήσει τους νέους στον αθλητισμό. Την περίοδο αυτή έχει κάνει όλες τις νομότυπες ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο γηπεδικό του πρόβλημα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.